Попередня підготовка грунту
Баклажан краще всього росте і плодоносить на легких, удобрених грунтах, які добре прогріваються. Кращі попередники - озима пшениця, огірок, цибуля, бобові культури, капуста.
Баклажан дуже вимогливий до температурних умов, тому якщо ділянка не сонячна, потрібно попіклуватися про захист від холодних вітрів, висаджуючи кулісні насадження.
Восени, після збирання попередника грунт неглибоко спушують, провокуючи проростання бур'янів. Через два тижні її розорюють на глибину 20-25 см. Ранньою весною поле боронують, і до висадки розсади залишають в рихлому стані.
Вирощування та посадка розсади
Оскільки баклажан слабко відновлює кореневу систему, то пікіровку вони переносять погано. Тому краще висівати насіння в горщики із заздалегідь підготовленою і удобреною грунтовою сумішшю. Глибина загортання насіння - 1 см. Сходи з'являються через 8-10 днів. Розсаді необхідно створити хорошу освітленість, а температуру повітря знити до 15-18 ° С, щоб краще розвивалася коренева система. При слабкому розвитку розсади необхідне підживлення, яке краще проводити вранці, мінеральним добривом (50 г на 10 л води). Після підживлення, щоб уникнути опіків рослини, обов'язково поливають чистою теплою водою з лійки або обприскують. Поливи оберігають розсаду від передчасного одревеснення стебла, яке в підсумку призводить до зниження врожайності. Але не варто також перезволожувати грунт, що може негативно позначитися на стані рослини і на майбутньому врожаю. Крім того, висока температура і підвищена вологість повітря роблять розсаду «ніжною». Це в свою чергу, погіршує «приживлюваність» в польових умовах.
За 2 тижні до висадки розсади зменшують поливну норму і підсилюють провітрювання. За 5-10 днів рослини обприскують 0,5%-ним розчином мідного купоросу або якимось іншим препаратом. Напередодні висадки розсаду рясно поливають.
Висаджують 40-50-ти денну розсаду з 5-6 листами і великими бутонами, коли грунт прогріється до температури 12-15 ° С і мине небезпека заморозків (друга половина травня - початок червня). Схема посадки може бути 60-60 см (гніздова, по одній рослині в лунку), 70-30 см (однорядна), 140+40-40 (стрічкова) або інша.
Догляд за рослинами
Мульчування поверхні грунту сприяє підвищенню врожаю на 15-20% і поліпшенню смакових якостей плодів. Якщо це чорна плівка - розстеляють вздовж рядків до висадки розсади, а якщо це інше мульчирующий матеріал (наприклад, солома) - відразу після посадки. У міру проростання бур'янів і щоб краще зберегти вологу після поливу (якщо це не крапельне зрошення) проводять розпушування грунту в міжряддях.
Захист від шкідників
Основними шкідниками є павутинний кліщ і колорадський жук. Для боротьби з хворобами і шкідниками використовуйте препарати, зареєстровані в вашому регіоні. Щоб отримати більш детальну консультацію по препаратах звертайтеся до фахівців із засобів захисту рослин.
Добрива
Норму добрив для основної "заправки" грунту розподіляють аналогічно перцю. Але перед внесенням потрібно зробити аналіз грунту і відкоригувати потреба в тому чи іншому елементі живлення. Для отримання 60-80 т/га баклажанів потрібно внести 40-60 т органічних добрив і N - 200, P2О5 -200, K2О - 100 на 1 га.
Баклажани дуже відгукуються на внесення азоту і калію. Першу "підгодівлю" проводять через 18-20 днів після висадки розсади, коли вона добре приживеться. Спочатку вегетації баклажани підгодовують мінеральними добривами (10 г на л води): сечовина - 20, суперфосфат - 15, хлористий калій - 15. Після того, як почнеться плодоношення, зазначені дози збільшують удвічі.
Полив
Після висадки розсади баклажани поливають нечасто і невеликими нормами. У міру росту поливи проводять кожні 4-6 днів, збільшуючи витрати до 40-60м/га. Всього за вегетацію проводять 10-12 поливів. Не рекомендується поливати холодною водою і при зниженні температури повітря.
Збір врожаю
Баклажан збирають у технічній стиглості, починаючи з середини липня і до самих заморозків. Урожай збирають вибірково, коли плоди набувають форму, забарвлення і розмір типові для даного гібрида. Плоди секаторами або ножами зрізують із плодоніжкою.
Баклажан краще всього росте і плодоносить на легких, удобрених грунтах, які добре прогріваються. Кращі попередники - озима пшениця, огірок, цибуля, бобові культури, капуста.
Баклажан дуже вимогливий до температурних умов, тому якщо ділянка не сонячна, потрібно попіклуватися про захист від холодних вітрів, висаджуючи кулісні насадження.
Восени, після збирання попередника грунт неглибоко спушують, провокуючи проростання бур'янів. Через два тижні її розорюють на глибину 20-25 см. Ранньою весною поле боронують, і до висадки розсади залишають в рихлому стані.
Вирощування та посадка розсади
Оскільки баклажан слабко відновлює кореневу систему, то пікіровку вони переносять погано. Тому краще висівати насіння в горщики із заздалегідь підготовленою і удобреною грунтовою сумішшю. Глибина загортання насіння - 1 см. Сходи з'являються через 8-10 днів. Розсаді необхідно створити хорошу освітленість, а температуру повітря знити до 15-18 ° С, щоб краще розвивалася коренева система. При слабкому розвитку розсади необхідне підживлення, яке краще проводити вранці, мінеральним добривом (50 г на 10 л води). Після підживлення, щоб уникнути опіків рослини, обов'язково поливають чистою теплою водою з лійки або обприскують. Поливи оберігають розсаду від передчасного одревеснення стебла, яке в підсумку призводить до зниження врожайності. Але не варто також перезволожувати грунт, що може негативно позначитися на стані рослини і на майбутньому врожаю. Крім того, висока температура і підвищена вологість повітря роблять розсаду «ніжною». Це в свою чергу, погіршує «приживлюваність» в польових умовах.
За 2 тижні до висадки розсади зменшують поливну норму і підсилюють провітрювання. За 5-10 днів рослини обприскують 0,5%-ним розчином мідного купоросу або якимось іншим препаратом. Напередодні висадки розсаду рясно поливають.
Висаджують 40-50-ти денну розсаду з 5-6 листами і великими бутонами, коли грунт прогріється до температури 12-15 ° С і мине небезпека заморозків (друга половина травня - початок червня). Схема посадки може бути 60-60 см (гніздова, по одній рослині в лунку), 70-30 см (однорядна), 140+40-40 (стрічкова) або інша.
Догляд за рослинами
Мульчування поверхні грунту сприяє підвищенню врожаю на 15-20% і поліпшенню смакових якостей плодів. Якщо це чорна плівка - розстеляють вздовж рядків до висадки розсади, а якщо це інше мульчирующий матеріал (наприклад, солома) - відразу після посадки. У міру проростання бур'янів і щоб краще зберегти вологу після поливу (якщо це не крапельне зрошення) проводять розпушування грунту в міжряддях.
Захист від шкідників
Основними шкідниками є павутинний кліщ і колорадський жук. Для боротьби з хворобами і шкідниками використовуйте препарати, зареєстровані в вашому регіоні. Щоб отримати більш детальну консультацію по препаратах звертайтеся до фахівців із засобів захисту рослин.
Добрива
Норму добрив для основної "заправки" грунту розподіляють аналогічно перцю. Але перед внесенням потрібно зробити аналіз грунту і відкоригувати потреба в тому чи іншому елементі живлення. Для отримання 60-80 т/га баклажанів потрібно внести 40-60 т органічних добрив і N - 200, P2О5 -200, K2О - 100 на 1 га.
Баклажани дуже відгукуються на внесення азоту і калію. Першу "підгодівлю" проводять через 18-20 днів після висадки розсади, коли вона добре приживеться. Спочатку вегетації баклажани підгодовують мінеральними добривами (10 г на л води): сечовина - 20, суперфосфат - 15, хлористий калій - 15. Після того, як почнеться плодоношення, зазначені дози збільшують удвічі.
Полив
Після висадки розсади баклажани поливають нечасто і невеликими нормами. У міру росту поливи проводять кожні 4-6 днів, збільшуючи витрати до 40-60м/га. Всього за вегетацію проводять 10-12 поливів. Не рекомендується поливати холодною водою і при зниженні температури повітря.
Збір врожаю
Баклажан збирають у технічній стиглості, починаючи з середини липня і до самих заморозків. Урожай збирають вибірково, коли плоди набувають форму, забарвлення і розмір типові для даного гібрида. Плоди секаторами або ножами зрізують із плодоніжкою.